9 добри практики при създаване на електронен магазин

9 добри практики при създаване на електронен магазин

Много български предприемачи вече съзряха предимствата на създаването на собствен онлайн магазин, през който могат лесно, удобно и бързо да продават своите стоки на онлайн аудиторията. В тази публикация ще се фокусираме върху 9 добри практики, които можете да интегрирате в своя Интернет магазин, за да бъде той по-ефективен и да генерира повече продажби.

Светкавична скорост

Едно от най-важните неща за работата на всеки сайт или онлайн магазин е това той да зарежда бързо и да не кара потребителите да чакат прекалено дълго, за да могат да се възползват от поместената в него информация. Осигурете по-бързо зареждане на сайта си посредством различни оптимизационни практики, като кеширане от всякакъв приложим тип, минимизиране на заявките и т.н.

Подобни продукти

Една от практиките, която се използва масово в електронната търговия е тази за предоставянето на подобни продукти, благодарение на което можете да увеличите значително средната стойност на кошницата във Вашия Интернет магазин, а така и да си осигурите значително по-високи печалби. Ключово тук е да предоставите на клиента именно продукти, които биха били интересни за него, а не просто произволни такива.

HTTPS и подобрена сигурност

Използването на https протокол осигурява по-високо ниво на защита от хакерски атаки за крайния клиент. Не бива да пропускаме и факта, че Google обича повече сайтове, които са имплементирали SSL сертификат в опит за по-добро обслужване. Едно от важните неща, което е ключово тук е това, че браузърите няма да изкарват информация за несигурна връзка, когато потребителите посещават Вашия сайт и по този начин ще осигурите по-високо ниво на конверсия от посетител към клиент.

Проследяване на поръчките

Ако искате да знаете кой маркетингов канал работи най-добре за вас, то задължително е да проследявате потребителите, за да разберете кои канали работят при най-висок ROI (възвръщаемост на инвестицията) и да инвестирате приоритетно в тях. Интересното тук е, че според различните продукти, които продавате и пазара, който целите, то най-ефективният канал за продажби може да се различава значително и няма универсално становище по този въпрос.

9 добри практики при създаване на електронен магазин

Адаптивен дизайн

Огромна част от потребителите днес посещават сайтовете и онлайн магазините през устройства, различни от компютрите си, а именно - телефони и таблети. Т.нар. responsive дизайн позволява адаптирането на Вашия сайт към всяко устройство, което се използва за достъпването на вашия магазин. Важно е да се спомене, че ако инвестирате в адаптивен дизайн, то инвестицията в мобилна версия в 99.5% от случаите става ненужна и по този начин можете да спестите значителни средства.

Сезонност

Познаването на Вашия бизнес е ключово за успеха на магазина Ви. Ако имате ясно изразена сезонност на своите продукти, то възползвайте се от нея, за да фокусирате най-агресивно своята маркетингова кампания. Представете си, че продавате бански - едва ли през зимата ще имате толкова клиенти, колкото през лятото, нали? Планирайте, анализирайте, промотирайте, но в точния момент.

Цветоусещане

Различните цветове предоставят различно преживяване на Вашите потребители. Синьото например изразява чистота и корпоративност, а зеленото – спокойствие и доверие. Различните цветове са подходящи за различни продукти и тук също няма универсална рецепта за успех. Добра идея е да експериментирате с цветовете на сайта ви, защото при нас подобни тестове са генерирали информация, благодарение на която сме удвоявали конверсията на нашите клиенти.

Красиви изображения

В Интернет човек не може да докосне стоките. Единственият му вариант, за да разбере как изглеждат и какво представляват са снимките. Използвайте колкото се може по-качествени изображения, защото те също са изключително важен фактор за крайното решение за покупка от страна на потребителите. Имайте предвид, че красивите изображения са често много големи като размер. Оптимизирайте своите изображения, за да не чакат прекалено дълго потребителите тяхното зареждане.

Оптимизирайте плащането

Колко стъпки имате за завършване на поръчката? Вероятно няколко. А обмисляли ли сте, да съкратите своя “funnel”, за да завършват повече хора своите поръчки, вместо да се отказват отчаяни от дългата процедура по финализирането им? След реализиране на комплекс от мерки в тази насока, наши клиенти за утроявали своите продажби само за 1 месец. Това са само част от нещата, които можете да направите, за да продава Вашия онлайн магазин повече. Ако желаете специализирана експертна помощ, то можете да се свържете с нас и да усетите разликата, която EggBlast дава на своите клиенти спрямо конкурентите!

контакти връзка