10 начина на подобрите скоростта на уебсайта си и да увеличите конверсиите със 7%

Как да увеличите конверсиите със 7%

Мислите, че скоростта на работа на вашия уебсайт не е от значение? Помислете пак и помислете добре!

Само 1 секунда на закъснение в отварянето на определена страница ви коства:

 • 11% по-малко гледания на конкретната страница
 • 16% намаляване на задоволеността на клиентите ви
 • 7% загуби в конверсии

Дори огромният конгломерат на уебсайтовете Amazon намира това за абсолютно важно и достоверно, докладвайки увеличение на приходите с 1% на всеки 100 милисекунди подобрение в скоростта на техния уебсайт. Същите факти отчитат и други огромни бизнес сайтове в целия свят. Има логика, нали?

И това далеч не е всичко. Други проучвания сочат, че:

 • 47% от хората очакват интернет страницата, която посещават да се зарежда до максимум 2 секунди или по-малко;
 • 40% от хората биха „зарязали“ уеб страница, ако за зареждането и отварянето ѝ са нужни повече от 3 секунди;
 • 52% от онлайн клиентите смятат, че бързото зареждане на конкретна страница в интернет е едно от нещата, заради които остават лоялни към избран сайт.

От всичко това всеки може да добие ясна представа, че скоростта на уебсайта и в частност нейното увеличение е с критична важност. Това е от значение не само за класирането на сайта в Google, но и за поддържането на високи приходи от него. Ето защо тук ще разгледаме 10 от най-ефективните и супер практични методи, които могат да скъсят категорично времето за зареждане на вашия уебсайт.

Минимизирайте HTTP заявките

Всички сме чували за Yahoo. Според тях 80% от времето, което е нужно, за да се зареди напълно една уеб страница касае свалянето на различни части от нея, изображения, скриптове и т.н. HTTP заявките се създават за всеки елемент поотделно. Логично е наличието на повече компоненти на една уеб страница да създават трудности при отварянето и зареждането.

По тази логика е редно да направите едно единствено важно нещо на този етап. То е да опростите доколкото е възможно дизайна на интернет страницата си, което далече не означава да намалите нейната функционалност или естетически качества.

 • Оптимизирайте броя на елементите на вашата страница;
 • Използвайте CSS вместо да използвайте изображения винаги, когато това е възможно;
 • Комбинирайте различни стилове ведно;
 • Ограничете скриптовете и ги поставете в долната част на уебстраницата.

На практика това трябва да задейства малката аларма в ума ви и да ви убеди, че колкото по-икономичен, толкова по-добре ще изглежда вашия сайт.

Ограничете времето за отговор на сървъра.

В тази насока вие имате конкретна мисия и тя е да успеете да успеете да настроите сървъра така, че неговото време за реакция да бъде по-малко от 200 милисекунди. Имайки предвид практиката на други уеб страници, това е абсолютно постижимо.

Активирайте компресиите.

Представете си, че вашият сайт предоставя солидно количество информация и висококачествено съдържание. Това означава, че той е в повечето случаи над 100kb. Тези характеристики биха могли да попречат на бързината на реакция на вашата интернет платформа и да я направят нежелано тромава при реакциите ѝ. Най-доброто решение, което всеки истински специалист би ви посъветвал да направите е да компресирате конкретното съдържание.

Активирайте браузърното кеширане

Представете си ситуацията, при която посещавате избран сайт. Елементите на конкретната страница се складират на вашия хард диск във формата на кеш или временна информация. Целта на този процес е следващия път, когато посещавате конкретния сайт страницата да се зарежда без да има нужда от изпращане на още една HTTP заявка към сървъра.

По този начин, когато някой посещава сайт за пръв път, той трябва да свали и запази HTML документа, javascript файловете и изображенията преди да бъде възможно да използва самата страница. Това може да се състои от 30 компонента и на практика да изисква 2.4 секунди.

В момента, в който страницата зареди и нужното количество информация бива запазено в кеш-а на потребителя, едва няколко компонента имат нужда да бъдат свалени при следващи посещения в уеб страницата.

Различни проучвания сочат, че между 40% и 60% от потребителите на уебсайта ви влизат в него с празен кеш и това е причината да направите вашата страница побърза за тези изисквания  на потребителите, посещаващи страницата за пръв път.

Минимизирайте ресурсите

WYSIWYG(What you see is what you get) редакторите улесняват създаването на уеб страници, но понякога произвеждат твърде излишен код, който от своя страна би могъл да забави драстично скоростта на сайта ви.

Тъй като всяко количество излишен код увеличава крайния размер на вашата уеб страница, от огромна важност е да елиминирате допълнителни излишни празни пространства, интервали, тагове и индентация в кода. По този начин ще успеете да олекотите възможно  най-много страницата си.

 За да компресирате кода, работа вършат и следните препоръки от гиганта Гугъл:

 • За да компресирате HTML кода, можете да използвате Page Speed Insights Chrome Extension, за да генерирате оптимизирана версия на вашия HTML код. Изпълнете анализа за вашата страница и приковете поглед към правилото “Minify HTML”. Кликнете върху “See optimized content”, за да изтеглите минифицирания HTML код;
 • За да минифицирате CSS кода можете да YUI Compressor или  js;

Оптимизирайте изображенията

Когато става въпрос за изображения трябва да се фокусирате и обърнете сериозно внимание на три неща: размер, формат и src атрибута.

Размерът

Прекалено големите изображения отнемат повече време, за да се заредят. Ето е важно да използвате възможно най-малки такива. Можете да използвате различни редактори на снимки, чрез които да:

 • Изрежете изображенията до нужния размер. Например, ако страницата ви е 570 пиксела широка, променете размера на снимката до тази широчина. Избягвайте просто да качвате 2000-пикселово изображение и да настроите параметрите на нужната широчина (в случая 570 пиксела). Това може да забави зареждането на страницата ви и по този начин да навреди на използването ѝ от потребителите;
 • Настройте цветовата гама до възможно най-ниското приемливо ниво;
 • Премахнете коментарите към изображението.

Форматът

 • JPEG е може би най-добрият ви избор;
 • PNG е също достатъчно подходящ за целта формат, макар и не всички по-стари браузъри да го поддържат;
 • GIFs трябва да бъдат използвани единствено за малки или по-опростени графики (по-малки от 10х10 пиксела или с цветова гама от 3 или по-малко цвята), както и за анимирани изображения;
 • Не използвайте BMPs или TIFFs формати.

Src атрибути

Когато сте готови с размера и формата на изображенията и сте ги настроили по правилния начин, уверете се също, че кодът е правилен. При HTML, кодът трябва да съдържа следното <img src=””>

Когато не съществува източник в кавичките, браузърът прави заявка към директорията на текущата страница. Това може да прибави допълнителен нежелан трафик към сървърите ви и дори да окаже влияние на информацията на потребителя.

Професионален съвет: Отделете време да оразмерите изображенията преди да ги качите към страницата си. Също така винаги включвайте src атрибут с валиден URL код.

За да се уверите, че изображенията ще зареждат достатъчно бързо, обмислете прибавянето на WP Smush.it plugin към уеб сайта ви.

Оптимизирайте доставянето на CSS

CSS съдържат стиловете, нужни за изискванията на вашата страница. Накратко – вашият уеб сайт има достъп до тази информация по един или два начина: чрез външен файл, който се зарежда преди рендърите на страницата ви и вътрешен, който е включен в самия HTML документ.

Външният CSS е зареден в основата на вашия HTML с код, подобен на следния:

<!—Your styles –>

<link rel=”stylesheet” type=”text/css” media=”all”

href=http://yourURL/style.css />

Вътрешният CSS е вграден в HTML кода на страницата ви и изглежда по следния начин: 10 начина да подобрите скороста на сайта си
Най-общо казано външният стил е за предпочитане, защото той намалява размера на кода ви и създава по-малко кодови дупликации.

Професионален съвет: Когато настройвате стиловете, използвайте единствено външни CSS такива, тъй като допълнителните увеличават HTTP заявките. Ето и две средства, които могат да бъдат от полза за тази цел:

 • CSS Delivery Tool – показва ви колко външни стила използва вашия уеб сайт;
 • Инструкции за combining external CSS files.

Избягвайте използването на инлайн CSS в HTML кода, за да получите по-чист изходен код. Препоръчваме да изберете CSS код само във външни файлове.

Даване на предимство на видимото съдържание

Имайки предвид, че вече конкретизирахме факта, че е по-добре да използвате само CSS стиловете и никакви инлайн CSS, има още нещо, което трябва да бъде взето под внимание. Можете да подобрите преживяването на потребителите в сайта си, като дадете предимство на видимото си съдържание и го създадете така, че да зарежда по-бързо. Това ще бъде важно, дори и за зареждането на останалата част от уеб страницата да са нужни няколко секунди за зареждане.

Професионален съвет: Обмислете разделянето на CSS на две части: вътрешен инлайн, който стилизира видимите елементи и външен, който може да подлежи на забавяне.

Намалете броя на плъгини, които използвате на вашия сайт

Факт е, че колкото повече плъгини използвате, толкова по-бавен става сайтът ви. Също така по този начин се създават проблеми със сигурността на уеб сайта, като често се стига и до сривове и други технически трудности.

Професионален съвет: Деактивирайте и изтрийте всички ненужни плъгини. След това също така заличете всички плъгини, които забавят скоростта на уеб сайта ви.

Опитайте да деактивирате избрани плъгини, след което преценете поведението на сървъра. По този начин вие можете да откриете всички плъгини, които вредят на скоростта на сайта ви.

Ограничете пренасочванията

Пренасочванията създават допълнителни HTTP заявки и повишават времето за зареждане. Ето защо трябва да ги поддържате на минимално ниво.

Ако сте създали адаптивен уебсайт е много вероятно да имате пренасочвания, които да пренасочват потребителите, които сърфират през мобилни устройства и които ги преориентират от вашия основен вариант на уеб сайта към адаптираната версия за подобни устройства.

 Професионален съвет: Гугъл препоръчва следните две действия, за да сте сигурни, че пренасочванията няма да забавят скоростта на сайта ви:

 • Използвайте HTPP пренасочване за да изпратите потребителите с мобилни устройства директно към URL мобилната версия, без междинни пренасочвания;

Включете <link rel=”alternate”> markup в страниците на десктопа си, за да разпознаете мобилния еквивалент на URL, за да може Googlebot  да открие вашите уеб страници.

контакти връзка