11 психологически трика, които карат потребителите да купуват повече - част 1

11 трика потребителите купуват повече

Да, точно така! Има трикове, които въздействат на ума ви, когато става дума за онлайн покупка на каквато и да е стока. Всеки търговец, който е решил, че трябва да ви продаде даден продукт, има своите тайни, които оказват влияние на психиката по специфичен начин, карайки ни да правим какво?

Да купуваме, да купуваме и да купуваме! На практика на това се базира цялата идея на Ecommerce маркетинга и онлайн пазаруването.

Грубо казано онлайн магазините успяват по перфектен начин да „обърнат“ мозъка ви срещу вас. Така той вече не работи в онази практична насока, а точно обратното. Как се случва това ли? Лесно! Чрез един специфичен похват – човешка психология.

С негова помощ, всеки, който е наясно какво иска от вас, може да създаде усещания за страх, въодушевление или наслада. Именно тези емоции въздействат на вашите способности да вземате решения.

Струва ви се твърде магическо, за да подейства? Следващия път, когато сърфирате из онлайн магазините, отделете внимание на тези десет метода, които биват използвани, за да повлияят на поведението ви, когато пазарувате. И точно когато смятате, че внимавате и отделяте внимание на този важен момент, имайте предвид, че и онлайн търговците правят същото. Винаги!

Създаване на желание за покупка с помощта на усещането на недостиг

Ето ви един практически закон – направете така, че даден предмет да изглежда в ограничено количество и неговата стойност ще се увеличи неминуемо. Уникално добър пример за това е пазарът на диаманти, който се възползва от това правило години наред. Същото нещо правят и интернет магазините.

Тенденцията „Само един продукт в наличност“

Замислете се! Има причина никога да не срещате израза „имаме повече от достатъчно в наличност“ в този тип сайтове. И това е нормално, тъй като този тип нагласа не мотивира по никакъв начин потребителската активност.

Количествата се поддържат ниски по изкуствен начин, за да се стигне до търсения ефект от този трик.

Разбира се, че показването на малкото оставащо количество от даден артикул би могло да успее да накара клиентите да се решат на покупка по-бързо.

Играта с времето

Поставянето на клиентите пред дилемата на малкото оставащо време за покупка е невероятно добър начин да бъдат подтикнати към конкретно решение. Това действа особено добре, когато купувачът е „на ръба“ и се колебае.

Създаването на усещане за оставащо минимално време за конкретно действие влияе на психиката по достатъчно ефективен начин, за да бъде използван в този тип маркетинг. Силата на обратното отброяване притиска неусетно хората и ги кара да вземат своето решение доста по-бързо.

Чудесен пример за това е как конкретна цена няма да бъде толкова ниска, след изтичането на определено време. А всеки би искал да сключи по-ефективна сделка и да получи конкретен продукт или услуга на по-ниска цена. Всеки!

„Поръчай днес и ще получиш продукта още утре!“

Масово работещ и хитър начин, който умело обработва ума и го подтиква към покупка. Представете си как търсите конкретен продукт, от който естествено имате нужда. Този продукт решава ваш проблем или конкретно желание. Логично е да се нуждаете от него колкото е възможно по-бързо. А защо не и веднага? В този момент виждате съобщението „Поръчайте днес и ще го получите до утре“.

В този момент вие вече мислите не дали да поръчате продукта, а как по-бързо той да стигне до вас. „Ще получа новата раница до събота? Супер, ще мога да я взема със себе си през уикенда в планината“. В повечето случаи мозъкът работи по този начин. Този психологически трик успешно превръща вашето „ами ако?“ в осезаема реалност. 

Несигурността

Никой няма нужда от нея и я избягва всячески. Рано или късно, в един момент всеки изпада в положението на страх. Страх да не успее да получи това, което иска, заради бездействието си. Метод, който бива използван не само в живота, но и в електронната търговия.

Методът „Спестявате 40%!“

Прави сте. Има момент, в който сякаш всичко изглежда така, сякаш е на разпродажба и с невъобразимо голямо намаление в цената. Това се използва точно защото всеки един търговец е наясно с използването на чувството за несигурност и до какво може да доведе то.

Как се трансформира това в един онлайн търговски обект ли? Лесно. С поставянето на оригиналната цена точно до тази, която е с главозамайваща отстъпка. Така всеки може да пресметне бързо колко пари би спестил при покупката на даден артикул.

По този начин се иска от вас да мислите, че цената на пропускането на шанса да се възползвате от това пестене на пари е по-голяма от цената на продукта. Казано с други думи на клиента му се струва, че цената при не извършването на покупка надвишава стойността на самата покупка.

Визирането и посочването на процента пари, които спестявате при покупка с намаление, позиционирана веднага до оригиналната цена е също уникална форма за „накланяне на везните“. Как работи това? Ние, хората имаме тенденцията да се „хванем“ за първата информация, която ни се предлага, за да насочим нашето решение за покупка.

Така всяко последвало решение е базирано на този първоначален мотив.

Пример: Да приемем, че виждате как един продукт е намален от 100лв на 80лв. Към графиката има и описание на стойността пари, които спестявате. В този момент, макар и посочената оригинална цена да бъде висока, именно нейното наличие показва колко по-добра е офертата, на която сте попаднали.

Така намалената цена изглежда още по-мотивираща, но на практика именно наличието на по-високата цена „накланя везните” към конкретната покупка.

Стратегията „най-добра оферта“

Това е още един метод при продажбите, който се възползва от човешкото усещане на малко оставащо време за конкретна покупка. Идеята е да бъдат представени няколко начина на закупуване на един продукт, които са на различна стойност.

Този метод е често използван при продажбата на софтуерно пространство, където ви е представена добра, по-добра и най-добра опция на сделка.

Обикновено най-добрата оферта е представена доста по-добре визуално сред останалите ви опции.

В крайна сметка всеки държи на направи възможно най-изгодната сделка и тя да бъде най-евтината. В същото време обаче чисто психологически ние нe държим да изберем най-евтината опция, а просто да сключим сделка.

Така избираме не най-евтиния вариант, а следващия по стойност. Тук работим по логиката на следващия по цена продукт, който логично би трябвало да е по-добър, именно защото е малко по-скъп.

Става въпрос за сигурност. Много малко хора биха се почувствали сигурни, ако предпочетат най-евтината опция. Трик, който работи!

Този психологически ефект се нарича приписване на стойност. Накрая се случва това, че вие купувате продукт, който продавачът е искал да закупите през цялото време, докато сте разсъждавали. В същото време вие се чувствате добре с избора си.

контакти връзка