11 психологически трика, които карат потребителите да купуват повече - част 2

11 трика потребителите купуват

Опцията „Спестете 50лв и получете безплатна доставка“.

Безплатната доставка! Кой не би искал да се възползва от нея? Това е често използван метод при електронната търговия и върши страхотна работа при конкурирането. В същото време обаче този тип оферта е обвързана с известно минимално количество на покупката ви, която обаче често може да надвишава вашето желание.

Макар и това да е много добра стратегия относно обслужването на клиенти, често този метод има скрити мотиви. Това е стратегия, която има за цел увеличаването на обикновените поръчки и тяхната стойност, която на практика да покрие цената на транспорта за търговеца.

Пример: харесвате си любимата риза на конкретна марка за 70лв, но в същото време прибавяте към поръчката си и едни връзки за обувки на стойност 10лв. Оправданието ви: „така и така ще плащам доставка, то нека поне да има смисъл“.

Отклоняване на риска

Факт е – има известна доза въодушевление и вълнение, когато пазаруваме от даден сайт онлайн. „Добра ли е тази компания?“, „Дали ще ми обърнат внимание, ако има проблем?“.  Добрите онлайн търговци обичат да пробиват тези бариери.

„Връщане на пари“, „Доживотна гаранция“ и „Безплатно връщане на продукта“!

Това са три от най-работещите начини, които примамват, бивайки изписани под оферта за продукт. Никакви въпроси, никакви проблеми. Всичко изглежда страхотно, когато ни уверяват, че можем да върнем стоката безплатно, когато си поискаме или имаме доживотна гаранция. Няма как да не проработи. Най-важното при този тип маркетинг е, че изгражда доверие в клиентите. В същото време се наблюдава и увеличаване на продажбите.

Как се появява сигурността? Винаги, когато пазаруваме продукти с доживотна гаранция или политика на безплатно връщане се чувстваме много по-сигурни в решенията си, в сравнение с обратния вариант, когато нямаме никакви гаранции. Вероятността да бъдете по-малко удовлетворени от стоката е много малка, тъй като компанията, от която я закупувате застава зад нея.

Имате „Код за отстъпка“?

Представете си как избирате покупката си и преминавате през целия процес на финализиране на заявката, когато ненадейно се натъквате на малка кутийка, в която се изисква въвеждането на код за отстъпка. Т.нар промо код е причината да отворите нов браузър и активно да се разтърсите за тези кодове фантоми, които да ви осигурят желаната отстъпка.

Много от електронните магазини са се отказали от този тип промотиране, тъй като повечето проучвания сочат, че 27% от клиентите онлайн смятат търсенето на тези купони за причина да се откажат от цялостното пазаруване и да „зарежат количката“, тъй като им отнема твърде много време.

Експресно разплащане.

По този начин интернет магазините премахват понякога досадното преминаване през няколко фази, преди да се уверим, че продуктът ни е вече поръчан и пътува към нас. Защо клиентите харесват този модел?

  • Няма да има нужда да търсят кредитната си карта и мъчително да се взират в изтритите вече цифри по повърхността ?;
  • Няма нужда от досадно въвеждане на информация;
  • Няма нужда от мислене.

Така наречения “1-click” чекаут е много популярен в различни уебсайтове за пазаруване.

Напомнящите и-мейли.

Заглавието на мейл, който често получаваме, гласящ “Къде се изгубихте?“ е често срещан начин да бъде напомнено на клиентите, че скоро не са пазарували от конкретен онлайн магазин. Това е метод, който все повече се използва, заради доказаната си ефективност. Ето какво показват изчисленията:

  • 46% от и-мейлите за изоставени в процес на обработка колички по време на онлайн пазаруване биват отваряни от потребителите;
  • 3% от тях получават така желания „клик“;
  • 35% от тези „клик-ове“ водят клиента отново в онлайн магазина;
  • Покупките, правени по този начин са средно с 19% повече от стандартните такива.

Вярвате или не, много хора имат нужда от едно леко „побутване“, за да прескочат границата между „купувам“ и „не купувам“. Дори нещо простичко като автоматичен и-мейл може да наклони везните към желаното действие.

Сигурността

Независимо дали ви се иска да го приемете или не, чуждото мнение е от висока важност за вас. Хората сериозно ценим това, което другите мислят за нас, особено когато се налага да взимаме определени решения.

Методът „Рейтинг 5 звезди“.

Мнението за определена стока на всеки от нас би могло да се повиши, когато видим това означение в описанието на конкретен продукт. Нашето желание за чуждото одобрение си има име и то е “ефект на другия”. Ние автоматично смятаме, че мнението на трето странично лице е важно и високо значимо за нашия избор.

Всъщност ние ценим това чуждо мнение до такaва висока степен, че 63% от клиентите онлайн са готови да купят от онлайн магазин, който има коментари на други потребители, отколкото от такъв, който няма.

И изобщо не се учудвайте, когато попадате на ситуации, в които самите онлайн търговски пространства пишат коментари под продуктите, които предлагат на клиентите си. Според последни проучвания мненията на клиентите се считат за 12 пъти по-достоверни, отколкото описанията на самите продукти от търговеца.

Докато повечето електронни портали за продажба на продукти имат конкретнa политика, относно мненията на потребителите си, доста от тях нямат практиката да ги проучват, което понякога може да доведе до фалшиви мнения на клиенти, които нямат нищо общо с реалния продукт и качествата му. Ето защо винаги трябва да бъдем нащрек за подобни фалшиви мнения и оценки на продукти.

Следващия път, когато разглеждате електронен сайт за търговия, хвърлете едно око на тези психологически трикове, които са създадени само за да ви накарат да направите конкретната покупка. Чувствате ли се жертва на този тип маркетинг? Да? Или не? В случай, че вие продавате и предлагате конкретни стоки или услуги онлайн, винаги можете да тествате някои от тези методи, за да се уверите в тяхното въздействие върху психиката на клиентите.

контакти връзка